top of page

AKOESTIEK in het interieur

Een gezonde werkplek werkt! Goede akoestiek vormt hierbij een belangrijk onderdeel. Een goede akoestiek heeft namelijk een positief effect op het gedrag en productiviteit van medewerkers en bezoekers. Maar ook op de sfeer. Zeker met alle verschillende soorten werkomgevingen, werkplekken en flexplekken, is het van belang dat iedereen op iedere gewenste plek zijn of haar werk goed en prettig kan uitvoeren. 

Akoestiek, wat is dat eigenlijk?

Er bestaan diverse definities van akoestiek. “De eigenschappen van een ruimte met betrekking tot de weerkaatsing van geluiden.” “Hoe geluid zich voortplant in een ruimte.” en “De invloed die een ruimte heeft op de klank en nagalm van geluid.” Zomaar een aantal beschrijvingen van akoestiek. Allemaal waar. 

 

In functie

Er zijn verschillende eisen, wensen en parameters voor een goed akoestisch klimaat. Elke ruimte heeft een andere functie of behoeften. Kortom; voor elke toepassing een passende akoestiek. Aan een concertzaal worden andere eisen gesteld dan aan een verkoopkantoor. En voor een ontvangstruimte gelden andere criteria dan voor een vergaderruimte. Een goed akoestisch klimaat heeft veel voordelen qua productiviteit, prestaties en werksfeer. Andersom; als er geen goede akoestiek in de ruimte aanwezig is, kunnen mensen snel geïrriteerd of afgeleid raken. Bewust of onbewust.

 

Rinkelende telefoons

Ga maar eens bij jezelf na. Je zit midden in een belangrijk gesprek met een (potentiële) klant of met collega’s en je hoort van alle kanten klakkende voetstappen, echo’s van rinkelende telefoons, verkeersgeluiden, airco’s etc. Dan is je concentratie snel weg en je raakt geïrriteerd! Dit is geen goede en gezonde werkomgeving.

 

Het nieuwe werken

Het nieuwe werken is een perfect voorbeeld waar goede akoestiek een must is. In veel bedrijven wordt steeds vaker gekozen voor multifunctionele, open, creatieve of stilte ruimtes. En daar maken medewerkers graag (en steeds vaker) gebruik van blijkt uit diverse onderzoeken. Zeker in deze ‘nieuwe’ werkomgevingen komt goede akoestiek om de hoek kijken.

 

Materialen van nu

De materialen die tegenwoordig gebruikt worden zijn prachtig. Beton, glas, hout of staal zijn visueel mooi, maar zijn niet echt geluidsabsorberend van aard. Daarom begint een goed ontwerp met je oren. In dit filmpje legt Julian Treasure uit waarom we meer moeten ontwerpen voor onze oren.

https://www.youtube.com/watch?v=y5nbWUOc9tY

 

Architecten en ontwerpers leggen vooral de nadruk op wat we direct kunnen zien. Terwijl geluid eigenlijk net zo veel impact heeft. Door meer te ontwerpen voor geluid kunnen we onze gezondheid, sociaal gedrag en productiviteit verbeteren.

 

Een bestaande situatie

Is er sprake van een bestaand bedrijfspand of werkomgeving? Ook dan zijn er voldoende akoestische oplossingen. Soms is een akoestisch ontwerp voor een totaal pand het vertrekpunt, soms is een advies voor één ruimte de basis. Maar altijd zijn er producten en oplossingen nodig die bijdragen aan een akoestisch aantrekkelijk werkklimaat. Een bedrijf dat hier helemaal in gespecialiseerd is, is OwlyGoods.

 

Beeld en geluid

OwlyGoods gelooft in GoodMoodGoods. Professionele moodmakers die zich thuis voelen in iedere werkomgeving of professioneel interieur. Kwaliteitsproducten en oplossingen die helpen om een bepaalde sfeer, uitstraling of identiteit te creëren. Maar die ook altijd een functioneel karakter hebben. Zo versterken beeld en geluid elkaar bij akoestische oplossingen. Hiernaast zijn er ook andere dubbelfuncties mogelijk. Visueel aantrekkelijk en duurzaam, ergonomisch of akoestisch sterk. Wil je een visual, je bedrijfslogo of een inspirerende quote? Het kan allemaal!

 

De akoestiek is niet goed, en nu?

Meten is weten

Allereerst wordt er geïnventariseerd middels een geluidsmeting en een intakegesprek. Is het één specifieke (werk)ruimte of moet akoestiek in een breder perspectief gezien worden in het betreffende bedrijfsgebouw? Is er een lange nagalmtijd of heeft men meer last van flutterecho (echo in de ruimte)? Welk doel heeft de betreffende ruimte of het gebouw? Zomaar een aantal vragen die aan bod komen tijdens zo’n eerste intake.

 

Advies

De betreffende specialist kan vervolgens op basis van de resultaten een akoestisch advies, voorstel en/of plan van aanpak uitwerken. Dat kunnen concrete akoestische producten of oplossingen zijn. Losse panelen, plafondplaten, wandpanelen of bureaudividers kunnen vaak al een deel van de irritatie wegnemen of van het geluid absorberen.

 

Voorstel

Is het akoestische klimaat breder? Dan wordt er een akoestisch voorstel of plan van aanpak opgesteld. Dit inzicht alleen is al erg waardevol voor menig organisatie. In dit voorstel wordt een indicatieve nagalmtijd beschreven en kan berekend worden hoeveel m2 geluidsabsorberend materiaal er gebruikt dient te worden om het akoestische klimaat te verbeteren.

 

Pijnpunten

Ook komt naar voren waar de pijnpunten zitten en wat kunnen we eraan doen? Zelfstandig of met behulp van diverse akoestische producten en/of oplossingen. Waarom, hoe, waar en welke producten kunnen we inzetten om een goed en gezond akoestisch klimaat neer te zetten? En hoe ziet dat er dan visueel uit? Qua vorm, visuals of kleur.

 

Toetsen

Is het advies doorgevoerd of geïmplementeerd, dan kan er na oplevering een garantiemeting plaatsvinden om de gewenste waardes te toetsen. Is het beoogde resultaat behaald? Dan kan er prettig gewerkt worden.

 

In de praktijk

Bedrijven als OwlyGoods bewijzen dagelijks dat akoestische producten en oplossingen in de praktijk niet alleen functioneel of saai hoeven te zijn. Sterker nog; ze zijn juist helemaal van nu. Van afscheiding tot aan het plafond, van kunst tot gepersonaliseerd, met verlichting of andere gadgets. The sky is the limit. Het voelt bijna als een sieraad voor iedere werkruimte.

 

Zo ontstaat er een omgeving waar klanten zich welkom voelen en medewerkers optimaal kunnen presteren. Dat werkt prettig.

 

Een kleine impressie van een goed en gezond akoestisch klimaat.

Akoestische uitdaging?

Meer weten over akoestiekverbetering, een passend akoestisch klimaat of aantrekkelijke producten of oplossingen? Het team van OwlyGoods helpt en/of adviseert graag. Neem gerust eens contact op met één van de specialisten via 0573 – 70 10 04 of via info@OwlyGoods.com.

bottom of page